SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

Beslenme Bilimleri Anabilim Dalı

Beslenme Bilimleri Anabilim dalı, besinlerin ve besin ögelerinin türlerini, miktarlarını, özelliklerini, biyokimyasal ve fizyolojik süreçlerdeki rollerini, besinlerin bileşimini, fiziksel ve kimyasal özelliklerini, üretimden tüketime değin besinlere uygulanan işlemlerin besin ögelerine etkilerini ve ayrıca çeşitli yollarla besine bulaşarak besin kirliliğine neden olan bileşenleri ve besinlerin sağlık üzerindeki etkileri ile ilgili biyolojik süreçleri ve moleküler mekanizmaları inceleyen bilim dalıdır. Anabilim dalı çalışmaları ile yaşam boyu birey ve toplum sağlığının korunması için gerekli ileri düzeyde bilgi üretmeyi, araştırma ve uygulamalar yapmayı ve bu çerçevede akademik bakış açısı sağlamayı amaçlamaktadır.

Bu doğrultuda, Beslenme Bilimleri Anabilim Dalı;

  • Değişen yaşam koşullarına uygun, sağlığı geliştirici, hastalıktan koruyucu ve tedavide etkin olan besin özelliği taşıyan ve/veya taşımayan diyet faktörlerinin işlevlerine yönelik gerekli alt yapıyı oluşturacak araştırmaları ve besin analizi, kimyası ve biyokimyası konularında eğitim faaliyetlerini yürütür.
  • Üretim-tüketim zincirindeki tüm aşamalarda, besinlerde oluşan değişiklikler ile bunların insan vücudundaki metabolik etkilerini inceler.
  • Sağlıklı beslenmeye ve özel amaçlara yönelik, çevreye uyumlu sürdürülebilir besinler geliştirir ve bunların doğru kullanımını sağlar.

Anabilim Dalı Başkanı: Dr. Öğr. Üyesi Emine KOÇYİĞİT

Öğretim Elemanları:
Dr. Öğr. Üyesi Emine KOÇYİĞİT
Arş. Gör. Seray AKALIN SAYGILI


Kayıt Tarihi 05.02.2025 11:23:08 - Düzenmele Tarihi 28.03.2025 09:28:05