Toplumun beslenme durumunun saptanması, besin tüketimini etkileyen etmenlerin tanımlanması, sorunların belirlenerek değerlendirilmesi ve beslenme eğitiminin bilimsel yollarla planlanması, önceliklerin saptanması, farklı kültür ve sosyal yapıda yaşayan özel grupların (bebek ve çocuklar, adolesanlar, gebe ve emzikliler, yaşlılar, işçiler, sporcular) beslenme durumlarını geliştirmek üzere stratejilerin geliştirilmesi, ülkenin genel beslenme düzeyinin geliştirilmesi için çözüm yolları aranması, önerilmesi, uygulanması ve toplumun bilinçlendirilmesi ulusal besin ve beslenme plan ve politikalarının saptanmasına yönelik çalışmalar yapan anabilim dalıdır. İnsanlar güvenilir, uygun fiyatta, kaliteli sağlıklı beslenme alışkanlığını geliştirecek besinleri satın alma ve tüketme hakkına sahiptir. Gıda güvencesi ve güvenliğinin sağlanması, hastalıkların önlenmesi, sağlığın korunması ve geliştirilmesi, çevrenin korunması ve sosyoekonomik gelişmenin sağlanması amacıyla politika ve stratejiler oluşturulurken besin-beslenme ve sağlık kavramları birlikte ele alınmalı, bilim ve teknoloji stratejileri oluşturulmalıdır. Ayrıca koruyucu sağlık hizmetleri basamağında toplum beslenmesi; toplumda beslenme sorunları oluşmadan önce önlem alınması, toplumda beslenme durumunun düzeltilmesi, geliştirilmesi ve sağlığın korunması çabalarında büyük önem taşımaktadır.
Anabilim Dalı Başkanı: -
Öğretim Elemanları: -